Czekolada

Dodaje sił, trzyma linię, poprawia humor – od dziś czekoladę możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Po pierwsze, udowodniono, że nawet jej niewielkie ilości czynią nas szczęśliwszymi – czekolada sprawia, że mózg uwalnia endorfiny. Po drugie, badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą kilka razy w tygodniu, są szczuplejsi od osób, które skuszą się na nią tylko od czasu do czasu. Już wcześniej odkryto, że spożycie czekolady – dzięki zawartym w niej katechinom – wpływa korzystnie m.in. na poziom cholesterolu. Kofeina i teobromina podnoszą ciśnienie krwi, przez co mniej odczuwamy zmęczenie. Tego potrzebujemy jesienią i zimą szczególnie. Czekoladowy zapach – również ten w kosmetyki naturalne – poprawia pracę mózgu: organizm szybciej reaguje na bodźce, jesteśmy skoncentrowani. Najwięcej cennych właściwości ma czekolada gorzka, czyli zawierająca co najmniej 64% kakao.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s